Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Katowice

Ser du fram emot din kommande resa till Katowice? Funderar du på att hyra bil för att göra din resa enklare så är du i goda händer! Det finns många prisvärda hyrbilsfirmor i staden, där en majoritet av dem ligger i centrum eller nära flygplatsen. Oavsett om du behöver ett kontor som är öppet dygnet runt eller om du föredrar att göra en reservation online så finns det något för dig.

Guide till Katowice

Katowice
Biluthyrning Katowice

Även om den ofta är förbisedd så är Katowice en stad som har mycket att erbjuda och som gärna delar med sig av sina skatter till nyfikna resenärer. Det är huvudstaden i den vackra regionen Schlesien i södra Polen, välkänd för sitt rika industriarv med kolgruvor och järnindustri. Även idag är det Polens näst starkaste stad ekonomiskt sett och vad gäller BNP, näst efter huvudstaden Warszawa. Det är också ett bra ställe att bo på om du planerar att besöka närliggande städer som Krakow, Częstochowa eller Oświęcim (platsen för koncentrationslägret Auschwitz). 

Staden själv har en befolkning på runt 300 000 invånare. Men i storstadsområdet är det betydligt fler invånare, ungefär 2 till 3 miljoner invånare. Därför kan du vara säker på att hitta en mängd platser där du kan roa dig eller koppla av på. Bara en enkel promenad genom staden är en unik upplevelse då du kan se exempel på nästan varje arkitekturstil. Den riktiga juvelen är centrum som stolt refereras till som ”lilla Paris”. 

Katowice är en perfekt kombination av viktiga historiska platser som existerar sida vid sida med en myllrande kulturscen. Något som säger mycket om dess stolta men vänliga invånare. Medan torget tar dig tillbaka i tiden och låter dig beundra den äldsta byggnaden i staden, kommer andra ställen få ditt hjärta att slå i takt med rytmen. I Katowice hålls många musikfestivaler, bland annat den kända Academy of Music, Polens National Radio Symphony Orchestra och kända Spodek (polska: fat), en konsert- och sporthall/arena med formen som påminner om ett UFO. 

Kanske ett av de mest intressanta och överraskande ställena att besöka när du är i Katowice är kolgruvorna. Det kanske först kan tyckas något ovanligt men att få smaka på en lokal öl på ett djup av 300 meter under jorden är en enastående upplevelse. Det är förenat med en informativ och interaktiv rundtur som inger respekt för gruvarbetet. Till skillnad från underjordisk kyla så är temperaturen på ytan runt 8 grader Celsius i januari och i genomsnitt 24 grader Celsius på sommaren. Ibland ända upp till 32 grader Celsius. 

Utforska med din hyrbil

Det finns ett antal platser som är värda att se i Katowice och dess närliggande städer. En som är speciellt uppskattad är Nikiszowiec, en kandidat till UNESCO. Det är ett nästan 100 år gammalt kvarter som enkelt känns igen tack vare dess röda tegelstensbyggnader. Det byggdes som boende för kolgruvabetarna och deras familjer. Idag kan turister fortfarande besöka de ursprungliga arbetarbostäderna, som är landets officiella nationalhistoriska monument. Avståndet från flygplatsen är 42,4 kilometer och det är en resa som uppskattningsvis tar 45 minuter med hyrbil. 

För naturälskare kan Dolina Trzech Stawów (De tre flodernas dal) vara något. Det är ett perfekt sätt att komma undan stadens alla ljud, en oas mitt i stadslivets höga tempo. Det ligger 39,5 kilometer från Katowice Airport och det tar 40 minuter (eller 15 minuter från torget) att ta sig till denna fantastiska plats omringad av pittoreska vyer. Där kan du koppla av vid stranden eller nyttja volleybollplanen och stadscyklarna. Har du tur kan du även få njuta av en konsert med någon lokal artist. 

Sist men inte minst, ligger ett av de mest imponerande museum i Polen i Katowice – Schlesien Museet. Besökare kan ta till sig fascinerande fakta om områdets historia. Det är värt att nämna att den permanenta utställningen också diskuterar känsliga saker som under många år var tabu. Exempelvis områdets tyska kulturarv. Museet ligger 38,4 kilometer från flygplatsen, och det är en tur med bilen på uppskattningsvis 40 minuter. 

Flygplatser

Det finns bara en i närheten av Katowice, vilken är belägen cirka 40 kilometer norr om stadskärnan. Katowice Airport är den fjärde största i Polen vad gäller genomströmningen av passagerare. Den driver ett antal reguljär flyg och charterflyg till 105 destinationer i 41 länder. Det är en port till många semesterställen så som Rhodos, Antalya och Kanarieöarna. 

Katowiche Airport, även känd som Międzynarodowy Port Lotniczy Katowice, karaktäriseras av bra atmosfäriska förhållanden. Det innebär att i genomsnitt är det färre dagar när flyg är inställda eller försenade på grund av dåligt väder. Flygplatsen har tre terminaler där passagerarna kan njuta av mat eller kaffe och koppla av en stund innan det är dags att flyga. 

På flygplatsen hittar du flera lokala och internationella hyrbilsfirmor som du kan välja mellan. Exempelvis Hertz, Europcar, Sixt, Jolcar, GT-CARS, budget.pl, express.pl eller RentCar.pl. Du kan välja mellan olika bilmodeller och typer och till och med hyra en chaufför. Vilken som helst av de tillgängliga alternativen gör det möjligt för dig att få en njutbar och bekväm resa. 

Trafik

I Katowice, precis som i andra städer, är trafiken inte ett problem så länge du undviker rusningstrafiken. När du kör runt i staden är det bäst att använda online kartor eller hyrbilens GPS så du kan ta dig fram enkelt och undvika oförutsedda trafikstockningar eller olyckor. När du kommit fram till din destination kan du använda en av alla de parkeringsmöjligheter som finns i staden. Välj mellan korttids- och långtidsparkeringar, bevakade och obevakade, eller parkeringsplatser där du betalar via mobilen. Kom ihåg att stadskärnan är en bilfri zon. 

Vägarna är vanligtvis i mycket bra skick och fler byggs varje år. Flygplatsen och andra städer är tillgängliga via motorvägar och expressvägar. Det är viktigt att komma ihåg att de har klara och tydliga hastighetsbegränsningar, 140 km/h samt 100-120 km/h vardera. På landsvägarna är hastighetsbegränsningen i tätbebyggt område 50 km/h och för andra områden 90 km/h om ingen annan information ges.