Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Kreta

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Kreta inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Kreta miniguide

Kreta
Biluthyrning Kreta

Ska du på semester till Kreta? Du kanske vill hyra en bil så att du kan ha friheten att utforska denna vackra grekiska ö på egen hand? Om du vill spara både tid och pengar rekommenderas det att du bokar din hyrbil i god tid. 

Om Kreta

Kreta är den största ön i Grekland och den femte största i Medelhavet. Den har en yta på cirka 8 300 km2, är 260 kilometer lång och 60 kilometer bred. Dess totala befolkning är cirka 633 000 personer (2018), utspridda över några större städer, liksom ett antal småstäder och byar. De tätast befolkade områdena finns längs den norra kusten. 

När det gäller geografi domineras Kreta av fyra stora bergskedjor. Ida är öns högsta topp som reser sig 2 456 meter över havet. Naturen längs kusten varierar mellan branta klippor och stränder. 

Turism är Kretas huvudsakliga inkomstkälla. Cirka 2 miljoner människor reser hit årligen lockade av en blandning av spännande historiska attraktioner och ett välkomnande klimat. Somrarna här kan vara mycket varma och kännetecknas periodvis av mycket starka, torra vindar. Den bästa tiden att besöka Kreta är på våren och hösten. Speciellt på hösten kan du räkna med stabilt väder och mycket behagliga temperaturer. 

Heraklion, Kretas huvudstad, ligger på nordkusten och har cirka 140 000 invånare. Här hittar du också öns internationella flygplats, Chania, som är den viktigaste utgångspunkten för större delen av turismtrafiken. Det finns emellertid också en mindre flygplats längre västerut, nära staden Chania som med sina cirka 56 000 invånare är Kretas näst största stad. Andra större städer på Kreta inkluderar Rethymnon (cirka 41 000 invånare), Ierapetra (cirka 23 000 invånare), Agios Nikolaos (cirka 20 000 invånare), Sitia (cirka 14 000 invånare) och Hersonissos (cirka 9 000 invånare). 

De viktigaste historiska platserna på Kreta är knutna till den minoiska civilisationen (cirka 2000-1400 f.Kr.) och det mest besökta landmärket är ruinerna av det mäktiga Knossos-palatset utanför Heraklion. Andra minoiska ruiner finns bland annat i Phaistos och Hagia Triada i söder, Malia i nordost samt Gournia och Zakros i öster. 

Kreta erbjuder också många spännande naturområden. Förutom bergen och de många härliga stränderna finns ravinen Samaria, en del av Samarias nationalpark som är ett mycket populärt turistmål söder om Chania. Ravinen består av en 17 kilometer m lång, trång ravin, 1 200 meter djup. Vi bör också nämna de fascinerande grottorna på öns sydkust vid stranden Matala. 

Kreta är den mest populära destinationen för bokning av hyrbil i Grekland. En hyrbil ger dig en unik möjlighet att utforska Kreta. Om du bokar din bil tidigt kommer du att spara pengar, eftersom priserna stiger om du väntar tills strax innan avresan. Vår sökmotor jämför priser från de flesta hyrbilsföretagen på Kreta och listar de lägsta priserna. 

Flygplats

Huvudflygplatsen på Kreta, Heraklion International Airport (HER), ligger 3 kilometer öster om Heraklions centrum. Flygplatsen kallas också Nikos Kazantzakis International Airport. I ankomsthallen på flygplatsen kan du hitta flera biluthyrningsföretag så som Avis, Hertz, Europcar och Sixt. Om du förbokade din hyrbil kommer servicen vid uthyrningsdisken vara mycket snabbare. 

Trafiken

Kvaliteten på Kretas vägnät varierar, men huvudvägen längs öns norra kust är betydligt bättre än vägarna i de södra delarna. Det är också viktigt att vara medveten om att körstilen på Kreta är mycket mer aggressiv än i Sverige och olyckor inträffar ofta. Därför bör du köra försiktigt och vara uppmärksam när du sitter bakom ratten. 

Det kan vara svårt att parkera i Heraklions centrum, men ett bra tips är att köra till huvudstadens hamn där du kan hitta både kort- och långtidsparkering. Om du hyr bil under din semester på Kreta bör du kolla i förväg om ditt hotell erbjuder parkeringstjänster till sina gäster. 

Utflyktstips

Med en hyrbil har du många alternativ för utflykter och dagsturer på Kreta. De flesta turister besöker den antika staden Knossos, som ligger 7 kilometer väster om Heraklion. Det är den största arkeologiska platsen på Kreta och här kan du bland annat se det stora palatset med minoiska kolumner, från 1700-1400 f.Kr. 

Om du vill uppleva vacker natur kan du åka på en dagstur till Samaria-ravinen, som ligger 174 kilometer sydväst om Heraklion. Ravinen är Europas längsta och 1962 beslutades det att området skulle vara en nationalpark. Vandringen börjar vid Omalos Plateau som ligger 1 200 meter över havet. Längs leden kommer du att se unika växter och djur i ett spektakulärt landskap. 

Att köra till Rethymnon är ett annat underbart utflyktsmål när du hyr bil på Kreta. Det är öns tredje största stad med en vacker hamn och strandpromenad. Några populära attraktioner är den fantastiska Rimondi-fontänen, den turkiska moskén, en fästning från 1587 samt ett arkeologiskt museum. Rethymno ligger 80 km väster om Heraklion.