Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Wien

Är du inte säker på vilken din nästa semesterdestination är? Varför inte testa att åka till Wien? Österrikes huvudstad är välkänd för sin idé- och konsthistoria. Ett av de bästa sätten att nyttja din tid i stan är genom att hyra en bil via en hyrbilsfirma. Detta möjliggör för dig att, helt i din egen takt, besöka olika platser. Denna artikel tar upp de bästa ställena du kan besöka med din hyrbil. 

Wien miniguide

Wien
Biluthyrning Wien

Staden Wien är också en av Österrikes stater, belägen i de nordöstra delarna av landet. Med en storlek på 415 kvadratkilometer är staden hem åt cirka 1,88 miljoner invånare. Enligt Mercer Quality of Living Ranking är Wien fortfarande världens bästa stad att bo i. Medan de flesta städer brottas med befolkningen anses Wien till exempel vara en ren stad med många grönområden. Där finns också ständig tillgång till fint drickvatten, upptappat från en av de välkända källorna i de Nedre österrikiska-Steiermark-Alperna. 

Vad gäller bosättning så ligger staden i framkant vad gäller fint och prisvärt boende. 60 % av befolkningen lever i lägenheter som är subventionerade av staten. Dessutom, har Wien ett bra kollektivstrafikssystem med tunnelbana, tåg, spårvagn och bussar. Detta gör pendlingen från ena sidan av stan till den andra mycket enklare för dess invånare. Något av det bästa med systemet är att det bygger på förtroende och ingen övervakning sker vid biljettköpen. Här är fler anledningar till varför Wien toppar listan som världens bästa stad att leva i. 

  • Kvalitets- utbildningssystem – dess universitet rankas som några av de bästa i världen. 
  • Stark ekonomi. 
  • Låg brottslighet. 

Wien är känt för sin vackra konst. Några av legenderna som gett upphov till detta inkluderar Mozart och Beethoven. De satte standarden för den klassiska musiken i staden. De må inte leva längre, men du kan fortfarande njuta av deras arv genom att besöka Mozarts konserthus (Wiener Konzerthaus) som varit i bruk sedan 1785. Ett annat stort namn i Wiens historia är Sigmund Freud. Han utarbetande psykoanalysen vi använder idag och för att lära dig mer om hans livshistoria kan du besöka Sigmund Freud Museet. 

Ett annat viktigt kännetecken för staden är floden Donau, som rinner genom stadens övre del. Även om den inte når de mer centrala delarna ger Wienfloden och Donau-kanalen prakt åt staden. Denna majestätiska flod fortsätter sin väg genom tre europeiska huvudstäder, Bratislava i Slovakien, Budapest i Ungern och Belgrad i Serbien. Ta dig friheten att upptäcka Bratislava i Slovakien som endast ligger 58 minuter med bil från Wien. Dessutom ligger Budapest i Ungern bara 2,5 timmes bilväg från Wien. Var dock säker på att du har de rätta resedokumenten med dig för ditt besök. 

Upptäck med hyrbil

Väl i Wien kan du välja att bo på något av hotellen i antingen lyx-, mellan- eller budgetklass. Eftersom du kommer ha bil kan det vara bra att bo på ett hotell med gott om parkeringsplatser. Under din första dag på resan är det alltid en bra idé att upptäcka ställen inne i stan, speciellt om du haft en lång flygresa. Du kan börja med att upptäcka staden genom att besöka Militärhistoriska Museet, cirka 4 kilometer från stadskärnan. Det tar ungefär 15 minuter att köra dit. 

Andra möjligheter är att starta vid Donau-tornet vilket också ligger cirka 4 kilometer från stadskärnan. Det tar endast en kvart att ta sig dit. Detta ger dig möjligheten att se staden och den stora Donau-floden från en fin utkikspunkt. När du utforskar dessa olika destinationer kan du parkera bilen i närmsta parkeringshus. Avsluta inte din rundtur i stan förrän du smakat på delikatesserna i Demel, Wiens äldsta café. Det ligger på Kohlmarkt 14, 1010 i Wien. Det öppnades 1786 och är i bruk än idag. 

Om vandring är din grej finns det hela nio vandringsleder i och runtom Wien. Ett exempel är Zugberg-Maurer Wald som ligger endast 32 minuters bilfärd från stadskärnan. Med en längd på 12,5 kilometer tar leden runt 4 – 4,5 timmar att gå. På vägen kan du utforska St. Georgen-Berg kyrkan och det utomhusbaserade planetariet Sterngarten. Du behöver inte heller oroa dig för mat, då det ligger flertalet tavernor utmed vägen där du kan ta dig något att äta. 

Du kan avsätta två dagar för att besöka olika platser i staden, så som konserthallar och museum, innan du utforskar andra städer i Österrike. Cirka 200 kilometer från Wien ligger Graz, ytterligare en stad du kanske vill utforska. Det tar runt 2 timmar att köra dit. Du kan fråga de som har lokala turer och boka en guidad rundvandring i staden. En annan stad som är värd att besöka i Österrike är Linz som är belägen i de norra delarna av Österrike, cirka 184 kilometer från Wien. Dit tar det cirka 2 timmar att köra. 

Flygplatser

Wiens internationella flygplats (Vienna International Airport) är stadens port till resten av omvärlden. Här kan du ta flyg till många olika destinationer runt om i världen. Några av de populära städerna att flyga till från Wien är Frankfurt, Bangkok, Addis Ababa, Dubai and Washington för att nämna några. Det finns också flertalet flygbolag som flyger till Wiens internationella flygplats så som British Airways, Lufthansa, Air France och Emirates bland annat. 

Flygplatsens ledning har ansträngt sig för att resenärerna ska få all information de behöver för att resan ska gå så enkelt som möjligt. En snabb blick på företagets hemsida ger dig information om flygscheman, transfer liksom taxi. Du får också viktig information om hyrbilsförtagen som har kontor på flygplatsen samt deras telefonnummer för kontakt. 

De flesta hyrbilsföretagen som finns på flygplatsen är internationella. Dessa är bland annat Avis, Europcar, Hertz och Sixt. Du kan också välja att hyra en bil från ett lokalt företag så som Airport Vienna Car Rental eller FunCar Autovermietung. Innan du skriver på avtal med en hyrbilsfirma bör du kolla igenom villkoren. Titta även på bilen och säkerställ att den motsvarar det som anges i avtalet. 

Trafik

Wien är en gammal stad och många vägar är smala, därför kan köer uppstå under rusningstrafik. För att vara på den säkra sidan är det smart att undvika vägar under morgon- och kvällstimmarna. Var uppmärksam på de lokala trafiknyheterna ifall några incidenter hindrar trafiken. Dessa kan benämnas som vägarbeten eller olyckor. 

Bortsett från trafikstockningarna är vägarna i staden i mycket bra skick. Du kan förvänta dig bekväma turer under din resa. Se också till att hålla koll på hastighetsbegränsningarna för att undvika onödiga böter. Kör du inte inom tätbebyggt område kan du köra i 100 km/h. Hastighetsbegränsningen på motorvägen (Autobahn) är så hög som 130 km/h. När du kör på motorvägen så glöm inte att skaffa vägavgiftsbevis till din bil. 

Om du är ny i Wien så ta dig tid att bekanta dig med de österrikiska trafiklagarna. Detta kommer göra det enklare för dig när du är ute och kör. Undvik till exempel att köra på bussfiler där de används. Även om du ser att andra bilister gör detta så håll dig till din fil. Håll koll på spårvagnar och undvik att blockera vägen för dem. Sakta in nära spårvagnsstopp då gångtrafikanter kan korsa vägen från olika håll. När du kör på enkelriktade gator kan det finnas cyklister som kör i motsatt riktning. Kom ihåg detta och se till att alltid titta efter vägskyltar.