Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Porto

Om du planerar att besöka Porto och vill kunna njuta av allt som staden och dess omgivning har att erbjuda är det en god idé att hyra en bil. Det finns mycket att göra i denna fantastiska stad och en hyrbil är det perfekta sättet att kunna upptäcka allt som finns i din egen takt. Här i Douros huvudstad finns allt ifrån historiska områden till modern arkitektur, vilket gör den till en utmärkt destination för stadsresenärer.

Porto miniguide

Hyrbil Porto
Biluthyrning Porto

Porto, som ligger i nordvästra Portugal, är landets näst största stad och kallas ofta för ”huvudstaden i norr”. Staden har en befolkning på över 297 000 invånare och sträcker sig över 41,42 kvadratkilometer längs med Douroflodens utmynning. Porto har en lång och spännande historia som går ända tillbaka till kelterna. Staden utvecklades under den romerska ockupationen, efter att den blivit centrum för kristendomens spridning under det västgotiska styret. Området kallades sedan Portus Cale vilket senare gav namn till det moderna namnet Portugal. 

Porto är känt för sin mest berömda exportvara – det världsberömda portvinet. Vinet är ursprungsskyddat sedan 1700-talet vilket gör det till en av de äldsta ursprungsskyddade produkterna i världen. Nuförtiden kan du besöka ett av de många portvinshusen i staden Vila Nova de Gaia, som ligger på andra sidan Dourofloden. Det är en fem kilometer lång resa som tar cirka fem minuter. Ett besök är ett måste för besökare i staden. Matosinhos har några av de bästa stränderna i regionen och ligger bara 15 minuter från stadens centrum, med ett avstånd på sju km. 

  • Besök vinkällararna 
  • Besök den historiska stadskärnan med sina smala gränder 
  • Kör till närliggande städer 

I Matosinhos kan du besöka den ståtliga kyrkan Igreja do Bom Jesus, som är ett utmärkt exempel på norra Portugals barockarkitektur, samt det moderna Sea Life som är det största akvariet i den norra delen av landet. Ett annat bra ställe för en dagstur är Aveiro som ofta kallas för Portugals Venedig på grund av dess många kanaler. Platsen är belägen 57 kilometer från Portos centrum och det tar dig cirka en timme att köra dit med hyrbil. När du är i Aveiro bör du inte missa de traditionella båtarna Moliceiros samt att äta Ovos Moles, en utsökt äggdelikatess som är typisk för staden. 

Porto är en fantastisk stad att utforska med bil, även om det ibland kan vara svårt att hitta gratis parkering på gatan. Det finns dock en del avgiftsbelagda parkeringsplatser i stadens centrum där du kan lämna din hyrbil när du utforskar staden till fots. Det medeltida Ribeira-området sträcker sig längs Douros strandpromenad och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Därifrån har du även en makalös utsikt över Ponte Dom Luís som är en fantastisk järnbro i två våningar från 1800-talet, samt Vila Nova de Gaia som ligger tvärs över floden. Porto är en stolt stad full av hemligheter som väntar på att upptäckas. 

Utforska med din hyrbil

Portugals näst största stad är den perfekta blandningen av gammalt och nytt så väl som tradition och modernitet. Med en hyrbil kan du utforska Porto i din egen takt och ta reda på allt som denna otroliga plats har att erbjuda. Staden är inte särskilt stor så det är inga problem att ha tid att besöka de mest intressanta attraktionerna, platserna och sevärdheterna. Rua de Santa Catarina är en gågata och ett traditionellt shoppingcentrum i stadens centrala delar. Gatan är full av både lokala och internationella butiker. Här ligger Majestic som är ett av stadens mest älskade kaféer. 

Ett besök på Majestic är ett måste för alla som åker till Porto. Det är en fantastisk plats från Art Noveau-rörelsen med en imponerande fasad såväl som inredning. På Majestic kan du njuta av traditionella portugisiska bakverk och få en glimt av en svunnen tid. Nära Rua de Santa Catarina ligger Mercado do Bolhão, som är en byggnad i neoklassisk stil. Den är förmodligen den mest traditionella av alla Portos marknader. Ett besök i denna del av staden skulle inte vara komplett utan att besöka underbara Livraria Lello, som är en bokhandel som grundades år 1906. Det sägs att dess fantastiska trappa inspirerade J.K. Rowling när hon föreställde sig Hogwarts. 

Med din hyrbil kan du åka från stadens centrum till Fundação de Serralves på cirka fem minuter. Serralves ligger cirka fem kilometer från Portos centrum och är en magnifik kulturinstitution som specialiserat sig på modern konst. Museet ligger i ett Art Deco-palats omgivet av en park på 18 hektar. Det kan dessutom stoltsera med några av de bästa utställningarna i landet. 

Invånarna i staden kallas traditionellt för Tripeiros, som bokstavligen betyder komage-ätare, på grund av den kända maträtten Tripas à Moda do Porto (Portos sätt att säga komage). Detta är ett bevis på att invånarna i staden har en nära relation till mat. Komage har ätits sedan 1600-talet och är typisk husmanskost i Porto. En annan traditionell rätt som måste provas är Francesinha (den lilla fransyskan) som är en utsökt smörgås inspirerad av den franska smörgåsen croque-monsieur. För en traditionell upplevelse kan du besöka Casa Aleixo, som ligger i Campanhã, cirka 2,5 kilometer från stadens centrum eller O Paparico i Areosa (fem kilometer från stadens centrum). 

Flygplats

Porto flygplats Francisco Sá Carneiro Airport ligger cirka elva kilometer nordväst om stadskärnan. Den öppnades år 1945 och är den näst mest trafikerade flygplatsen i landet. Den fungerar som bas för EasyJet, Ryanair och TAP Air Portugal. Om du vill boka en bil direkt när du anländer till Porto kan du göra det genom att besöka en av biluthyrningsföretagens informationsdiskar som ligger strax före säkerhetskontrollen. 

Säkerhet, flexibilitet, bekvämlighet och variation är några av många skäl till varför du bör hyra en bil på Francisco Sá Carneiro Airport. Du kan göra det genom att välja mellan Avis-Budget, Europcar, Goldcar, Guerin, Hertz och Sixt. Alla informationsdiskar är öppna från 07.00 till 00.00. Flygplatsen erbjuder också en tjänst som heter ValetXpress samt utmärkta parkeringsalternativ som garanterat kommer att uppfylla alla dina behov. 

Francisco Sá Carneiro Airport är en viktig och vältrafikerad knutpunkt som erbjuder flyg till och från stora europeiska städer som London, Genève, Paris, Madrid, München, Istanbul och Amsterdam. Från Porto kan du nå de flesta europeiska destinationer utan problem, men du kan även flyga till Luanda i Angola och Toronto i Kanada. Det är också det snabbaste sättet att resa till andra portugisiska städer, som till exempel Lissabon, Faro, Ponta Delgada på Azorerna och Funchal på ön Madeira. 

Trafik

Staden Porto, inklusive dess stadsområde och närliggande städer, har över en miljon invånare. Det kan med andra ord vara lite hektiskt att köra här. I själva staden, särskilt i de historiska delarna, är vägarna smala och kullerstenarna kan orsaka problem för förare som inte är vana vid denna typ av körning. Porto har dock många bra vägar och motorvägar, bland annat VCI (Via de Cintura Interna) som är den cirkulära motorvägen som omger staden. 

Liksom i de flesta portugisiska städer måste du vara försiktig med vägmärken och indikationer när du kör i Porto. Det finns många enkelriktade gator som inte är ordentligt markerade vilket kan skapa problem, så kör försiktigt och förnuftigt. I Portugal är det högertrafik och att högerregeln gäller. Säkerhetsbälten är obligatoriska, även för passagerare som sitter i baksätet. 

Portugal har en hög juridisk gräns för rattfylleri, 0.49 promille i motsats till 0.20 i Sverige. Tänk på vad du dricker om du går på vinprovningar och tänker köra efteråt. Hastighetsbegränsningen är 50 km/h inne i staden, 80 km/h på landsvägar och 120 km/h på motorvägar. Även om du märker att lokalbefolkningen kör fort bör du följa hastighetsbegränsningarna. Det finns betalda parkeringar överallt i Porto, där du kan lämna din bil medan du promenerar till fots. Om du parkerar på gatan bör du vara uppmärksam på att även om vissa gator är gratis så har de flesta parkeringsmätare. De centrala delarna av staden är vanligtvis dyrare att parkera i.