Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Kiruna

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Kiruna inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Kiruna miniguide

Hyrbil Kiruna
Biluthyrning Kiruna

Kiruna med omgivning har mycket att erbjuda och genom att hyra en bil ger du dig själv möjlighet att hinna uppleva en stor del av det. Omkring staden finns fjäll med många olika aktiviteter beroende på årstid, storslagna vattenfall att besöka och vacker natur där du kan uppleva midnattssolen. Staden ligger även i närheten av Abisko; världens bästa plats för att se norrsken och med en hyrbil kan du på ett smidigt sätt ta dig dit du önskar.

Guide Kiruna

Om du planerar en semester fylld av fysisk aktivitet och naturupplevelser i Sveriges nordligare delar är Kiruna ett mycket bra val. Staden har vackra omgivningar och fungerar utmärkt som utgångspunkt för vidare äventyr. I närheten av staden och inom 25 km finns orterna Puoltsa, Kurrravaara och Jukkasjärvi. I Puoltsa kan du uppleva samekultur och genom att hyra en bil kan du kan du enkelt resa hit. Du kan också se norrsken i Abisko, vandra till Treriksröset från finska sidan gränsen och klättra i Kebnekaise. För den som föredrar en bekvämare semester rekommenderas ishotellet i Jukkasjärvi.

Kiruna är en mindre stad i Sveriges nordligaste landskap Lappland. Staden grundades så sent som 1900 och har alltid varit ett utpräglat gruvsamhälle. Den grundades av Hjalmar Lundbohm som var disponent vid gruvbolaget LKAB och är placerad mellan de två bergen Loussavaara och Kiirunavaara. Dessa berg innehåller stora fyndigheter av den järnmalm som också dominerar stadens näringsliv. På grund av den utbredda gruvdriften och risken för ras förflyttas Kirunas stadskärna mellan åren 2015-2027. Det är därför mycket aktivitet i staden och tidvis sker transporter av byggnader på vägarna genom staden.

  • I Kiruna kan du vara vaken dygnet runt.
  • Kiruna är en utmärkt utgångspunkt för att uppleva fjällvärlden. 

Till ytan är Kiruna Sveriges största kommun med en sammanlagd ytan av Blekinge, Halland och Skåne tillsammans. Staden har omkring 17 000 invånare som från maj till mitten av juli lever i konstant solsken då solen aldrig går ner under denna period. Staden ligger i topp 20 vad gäller soltimmar i landet och det finns därför gott om tid att uppleva midnattssolen i staden. Besöker du istället staden under slutet av december kommer du att få uppleva omkring 20 dagar av konstant mörker när solen inte går upp över huvud taget.

Närheten till fjällvärlden gör Kiruna till en bra utgångspunkt för utflykter, men staden i sig har också mycket spännande att upptäcka. Den arkitekturintresserade kan låta bilen stå en stund och istället vandra genom staden för att se dess annorlunda arkitektur. Vid tidpunkten för stadens grundande investerades stora summor pengar för att göra Kiruna till en mönsterstad och förebild för arkitekturen i övriga landet. Stadshuset, kyrkan och bostadslängan som är mer känd som ”den gula Berlinmuren” är sevärdheter värda att besöka. När promenaden är över ta bilen upp på Loussavaara och beundra utsikten över fjällmassiven som omger staden.

Utforska med din hyrbil

Ett mycket populärt turistmål är Aurora Sky Centre beläget i Abisko, ungefär 100 km nordväst om Kiruna längs väg E10. Från Kiruna tar det cirka 90 minuter att nå centret med hyrbil. Abisko är en av de bästa platserna i världen att se norrsken. Från oktober till slutet av mars ses norrsken här nästan varje kväll. Det finns en utställning som förklarar fenomenet och beskriver hur du studerar det. Klä dig varmt dock om du planerar ett besök. Centret rekommenderar tre lager kläder, rymliga skor med extra strumpor i och att man undviker bad/dusch och hudkrämer för att undvika förfrysning.

Genom Kiruna kommun går Sveriges och en av världens mest kända vandringsleder – Kungsleden. Leden går genom Abisko nationalpark, beläget 95 km nordväst om Kiruna och 90 minuter med bil längs med E10. Landskapet är varierande med steniga dalgångar och gröna ängar, snötäckta glaciärer och höga toppar. Leden på 425 km är väl markerad och lämplig för såväl nybörjare som erfarna. Längs leden finns Sveriges högsta topp Kebnekaise. Kebnekaise har två toppar varav den högsta är 2096 meter över havet. För den äventyrlige kan toppen bestigas, men det görs oftast med guide från Kebnekaise fjällstation.

En by värd att besöka för snömängden och spektakulära vyer är den lilla byn Riksgränsen. Byn är belägen 140 kilometer och knappa 2 timmar med hyrbil från Kiruna vid den norska gränsen. Norra ishavet fungerar som en snökanon och gör att Riksgränsen ligger i topp vad gäller snödjup för skidorter i Sverige. Snöförhållandena har varit så svåra att man i början av 1900-talet lät avbefolka orten och samtliga 500 innevånare tvingades flytta. Under 50-talet installerade man skidliftar och sedan dess är orten väldigt populär bland utförs- och offpiståkare, och skidliftarna håller öppet ända fram till midsommar.

19 kilometer öst om Kiruna ligger Jukkasjärvi känt för sitt ishotell ICEHOTEL. Det tar 20 minuter att åka hit med hyrbil. Ishotellet uppstår varje år och är känt för att vara världens största hotell av is och snö. Första delen av hotellet är klart den första helgen i december varje år. Nya delar öppnas därefter varje vecka och hotellet är färdigbyggt i januari. Förutom rum finns kyrka, konsthall, bar och restaurang. Sedan 2017 har hotellet tack vara en kylteknik verksamhet året om och möjlighet till en kylig övernattning finns för alla.

Flygplats

Kiruna flygplats (KRN) är belägen 9 kilometer från Kiruna centrum och det tar 10 minuter med hyrbil att ta sig in till centrum. Det nordliga läge med fritt luftrum och dess klimat gör att forskare och flertalet stora bolag från hela världen bedriver forskning och utför köldtester av sina produkter vid flygplatsen. Flygplatsen invigdes 1960 och tar årligen emot cirka 280 000 resenärer. Som resenär kan du från Kiruna nå Stockholm i Sverige eller Amsterdam i Nederländerna.

På flygplatsen finns god service för den som vill ha en bekväm resa. Det finns en souvenirbutik där något för att minnas sin tid i staden kan införskaffas och en restaurang för den hungrige. Flygplatsen erbjuder också gratis WiFi och möjlighet till privata rum för en stunds avskildhet innan resan. Möjlighet att boka en mindre konferenslokal för att arbeta en stund eller hålla ett möte finns också.

Det är enkelt att ta sig till och från flygplatsen med bil. Långtidsparkeringen är belägen på endast 2 minuters gångavstånd från terminalen. Korttidsparkeringen är belägen ännu närmare på enbart 1 minuts gångavstånd. Det finns gott om alternativ till biluthyrning på flygplatsen. Vill du hyra bil för att utforska Kiruna med omnejd finns både internationella och lokala alternativ tillgängliga. Företagen Avis, Europcar, Hertz och Gruvbilar erbjuder alla hyrbilar från Kiruna flygplats.

Trafik

Vägstandarden i Sverige är generellt god och Kiruna är förbundet med Europas vägnät genom E10. Hastighetsbegränsningarna varierar med närhet till bebyggelse och typ av områden. På E10 får du framföra bilen i 90 km/h, på vissa sträckor är dock endast 80 km/h tillåtet. I bostadsområden inom Kiruna tätort är hastigheten begränsad till 40 km/h. I områden där barn eller mycket folk vistas är hastighetsbegränsningen så låg som 30 km/h. Det finns ett par större leder genom staden där den tillåtna hastigheten är högre och man tillåts köra i 70 respektive 50 km/h.

Som tidigare har nämnts förflyttas stadskärnan och dess byggnader, vilket kan medföra breda och långsamma transporter på vägarna. Det kan självfallet vålla trafikstörningar, men god information om stadsomflyttningen finns på kommunens hemsida. Eftersom Kiruna är en stad med mycket snö och vinteraktivitet tillåter man på försök skotertrafik i stadens centrala delar. Det gäller på utvalda vägar för att ta sig till en skoterled. Bli därför inte förvånad om du möter en snöskoter när du är ute och kör.

Turister parkerar gratis i med en P-skiva. De hämtas på Stadshuset, bensinstationer och turistinformationen i Folkets hus. Du anger din ankomsttid på P-skivan och lägger den väl synlig i hyrbilens framruta. Det råder parkeringsförbud i de centrala delarna av Kiruna. Det innebär att du endast får stanna för av- och påstigning eller för att lossa och lassa gods. Datumparkering används för att underlätta snöröjning. Om du inte parkerar din hyrbil i en markerad parkeringsruta var därför noga med vilken sida av vägen du parkerar på. Utöver detta finns större parkeringsplatser vid järnvägsstationen och en mängd naturrastplatser med parkering inom kommunen.