Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Cairns

Om du älskar att resa och upptäcka nya platser bör Cairns definitivt finnas med på din lista över framtida resmål. Där finns massvis med turistattraktioner i stan som garanterat ger dig bra upplevelser. Förutom det finns det även hyrbilsföretag där du kan hitta en hyrbil för hela din vistelse. I denna artikel kommer vi att prata om några av de spektakulära sevärdheterna samt om hyrbilsföretag i staden.

Guide till Cairns

Hyrbil Cairns
Biluthyrning Cairns

Cairns är en stad i Australien. Staden ligger i regionen Cairns i Queensland och det finns flera fantastiska platser att upptäcka i stan. Staden fick sitt namn 1876 efter den förre guvernören Sir William Wellington Cairns. Från början var staden byggd för gruvarbetarna som arbetade på guldfältet i Hodgkinson River. Den utvecklades emellertid till att bli en knutpunkt och blev en hamnplats där guld, sockerrör, mineraler och andra jordbruksprodukter exporterades från. 

Cairns rankas som den femte största staden gällande invånare i Queensland och ligger fjortonde i hela Australien. 2018 hade staden 152 729 invånare. När det gäller stadens ekonomi så har Cairns en hög levandsstandard, eftersom staden fungerar som det huvudsakliga kommersiella centrumet för städer i de norra delarna, såväl som i regionen vid Kap York halvön. I juni 2019 var stadens BNP 9 603 miljoner dollar och det som genererar flest intäkter är hushållsservicesektorer och skatter. 

Staden har en rik historia och användes en gång i tiden av de allierade styrkorna under andra världskriget. Människorna i Cairn är underbara och det dominerande språket är engelska. Du lär uppleva mycket kultur då befolkningen älskar konst. Cairns är den tredje populäraste turistdestinationen i Australien och det finns många stränder att besöka i staden. Valutan som används i Cairns är australienska dollar. 

Cairns har ett tropiskt monsunklimat. Från november till maj är det vanligtvis monsunregn och under perioden juni till oktober är det istället torrperiod. Den årliga mängden nederbörd är vanligtvis runt 2 000 mm i staden. Somrarna i Cairn är vanligtvis soliga och fuktiga med en tempeteratur som ibland når 31,7 °C. I januari är det ofta översvämningar i staden på grund av monsunregnet. Det finns många faciliteter i Cairns som gör staden värd att utforskas. 

Upplev med din hyrbil

Det finns flera trädgårdar och häftiga turistattraktioner i Cairns. En av dem är Cairns botaniska trädgård. Trädgården har funnits sedan 1988 och har över 4 000 olika arter av plantor. Du kan gå på en guidad tur i trädgården för att lära dig mer om plantorna. En annan plats värd att nämna och att besöka är Tjapukai Aboriginal Cultural Park. Det finns flera roliga aktiviteter i parken, bland annat kulturella dansuppträdanden, historieberättelser och musik. Från Cairns botaniska trädgård till parken är det 10,4 kilometer och det tar cirka 10 minuter att köra dit. 

Palm Cove är en strand norr om Cairns, som har blivit prisad för sina fantastiska kurorter. I närheten av stranden finns det också flertalet restauranger där du kan avnjuta lokala delikatesser så som Rosella-sylt, Moreton Bay Bug samt makadamianötter. Detta är en bra plats att utforska i fall att du älskar naturen. Du kan också besöka Cairns akvarium där du kan se över 15 000 olika vattendjur från 70 olika habitat, så som koraller, tropiska regnskogar och Stora Barriärrevet. Avståndet mellan Palm Cove och Cairns akvarium är 26,7 km och det tar cirka 25-30 minuter att köra. 

En annan plats att utforska i Cairns är Babinda Boulders. Det är en naturlig klyfta där en flod forsar mellan fyra meter höga granitstenar. Det finns många berättelser om Babinda Boulders som gör det ännu mer intressant. Saint Monica’s katedral är en kyrka i Cairns som är välkänd för sina mycket vackert mönstrade glasfönster. Det finns 24 fönster i kyrkan som tillsammans avbildar skapelseberättelsen från första moseboken. Från Saint Monica’s katedral till Babinda Boulders tar det cirka 50 minuter att köra och avståndet är 65,7 kilometer. 

Flygplatser

Det finns bara en flygplats i staden och det är Cairns International Airport. Den ligger cirka 7 kilometer norr om staden och har en inrikesterminal där du kan flyga till de flesta platserna i Australien. De vanligaste destinationerna från Cairn International Airport är Brisbane, Sydney och Melbourne

Cairns har flera hyrbilsföretag så som Avis, Budget, Europcar, Hertz, Redspot och Thrifty. Dessa hyrbilsföretag har bra rykte globalt och finns även internationellt. De har också användbara hemsidor där du kan boka din hyrbil i förväg innan du anländer till flygplatsen. 

Innan du väljer ett av hyrbilsföretagen i staden bör du läsa igenom deras villkor. De flesta hyrbilsföretagen tar ut en extra avgift om du lämnar in bilen senare än vad ni kommit överens om. Genom att kontrollera villkoren vet du exakt vad som gäller. Vi rekommenderar också att du kontrollerar bilen noga innan du kör i väg och påtalar om du hittar något fel. 

Trafik

Vägarna i Cairns är i mycket bra skick och underhålls regelbundet på grund av klimatet i landet. Det är mest trafik under de tider folk åker till och från jobbet, alltså 5.30 – 9.30 samt 15.30 – 19.00. Om du kör inne i staden är hastighetsbegränsningen 50 km/h. Hastighetsbegränsningen på alla andra vägar, exempelvis vägnät utanför stan och i förorter är 60 km/m. Självklart ska du alltid hålla koll på olika vägskyltar eftersom hastighetsbegränsningen kan variera i staden. 

Det finns många parkeringar i Cairn där du kan parkera bilen när du vill uppleva stan. Parkeringarna är väl utspridda över stan och priset varierar mellan de olika parkeringsplatserna. Om du är någonstans där det inte finns en allmän parkeringsplats kan du kolla efter parkeringar på gatan, eftersom det vanligtvis är tillåtet på de flesta ställen i stan.