Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Vasa

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Vasa inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Vasa miniguide

Hyrbil Vasa
Biluthyrning Vasa

Vasa är en trevlig liten stad på Finlands östkust och en bra startpunkt och bas för den som vill utforska de tusen sjöarnas land närmare. Med sitt centrala kustläge i landet kommer du åt de flesta andra orter på ett lätt sätt. Detta gäller särskilt om du väljer att hyra bil här. Det finns gott om biluthyrning att välja mellan så när du väl har upplevt allt som bjuds här ligger vägen öppen för dig.

Vasa Guide

Vasa, eller Vaasa som det stavas på finska, är en stad med en lång och anrik historia. Staden har anor sedan mitten på 1300-talet då den började utvecklas till ett viktigt handelscentrum för korshandeln mellan Sverige, Finland, Ryssland och Baltikum. Orten fick stadsprivilegier 1611 av Karl IX och fick då också sitt namn efter den regerande kungaätten. Sverige och Finland var på den här tiden ett och samma land, vilket märks när du befinner sig i Vasa. Det finns fortfarande gott om svensktalande personer här och staden har länge varit centrum för den finlandssvenska delen av Finland.

Vasa har strax under 70 000 invånare vilket gör att det är en stad som klarar av att hävda sig själv både kulturellt och i form av butiker och liknande. Några av de bästa turistattraktionerna i staden är dels Österbottens museum som är ett av de bästa konstmuseer Finland har att erbjuda. På museet kan du se klassisk konst och antikviteter. De har också ofta specialutställningar med mer samtida konst, samt en avdelning med en naturhistorisk utställning. För den som är ute efter annan historia är Söderfjärdens Meteoria värt ett besök, det är en utställning som handlar om ett meteornedslag.

  • Vasa blev stad 1611
  • Staden är kulturellt centrum för Svenskfinland
  • Här bor ca 70 000 mäniskor

Söderfjärdens meteoria ligger vid Kvarkens skärgård som är ett riktigt smultronställe. Här hittar du små pittoreska byar och öar. Det finns båtturer att ta, och för den som hellre rör sig på egen hand kan du hyra en kanot eller kajak och paddla dig runt. Inne i själva Vasa är Vasa salutorg värt ett besök. Här hittar du matställen, knallehandlare och ”skrottorget”. Finländarna har en vana att vara lite mer rätt på när de beskriver saker, det de kallar skrottorg skulle vi i Sverige kalla loppmarknad. Runt salutorget finns också gott om ”vanliga” affärer.

Vasa ligger något avskilt till i Finland. Närmsta stad är Karleby med knappt 50 000 invånare. Den ligger 12 mil bort. Den som vill åt en större stad får åka till Tammerfors 24 mil från Vasa. Helsingfors ligger 42 mil bort och Åbo 33 mil. Bägge dessa trafikeras med färja från Stockholm så om du vill till Vasa är det ett bra alternativ. Först Finlandsfärjan med Silja Line eller Viking Line till någon av de orterna, och sen kan du hyra en bil och snabbt och smidigt ta dig till Vasa.

Utforska med din hyrbil

Tidigare nämnda Karleby (12 mil bort) är en trevlig bilutflykt. Du tar dig dit på under en och en halv timme och väl där hittar du en hamn och en av Finlands bästa sandstränder. Det är alltså en bra sommardestination. Det är också en ort med en fyra hundra år lång historia och den har varit beskonad från krig och liknande. För den arkitekturintresserade är det här en toppdestination då byn har väldigt många äldre hus och annan bebyggelse bevarad. Karleby järnvägsstation är en väldigt fin 1800-talsstation som bara den är värd ett besök.

Tammerfors som är den större stad som ligger närmast Vasa, 24 mil bort, har cirka 350 000 invånare vilket öppnar upp för mer shopping och restaurangupplevelser för den som är ute efter det. Staden har varit bebyggd sedan 600-talet och brukar kallas för Finlands Manchester då det är ett av landets största industricentra. I undersökningar bland finländare så är det en av de städer som man helst flyttar till, räkna därför med ett trevligt besök. Med inte mindre än tre högskolor i staden finns det också många unga här, vilket bäddar för ett bra nattliv.

I Tammerfors hittar du flera intressanta populärkulturella upplevelser. Dels finns ett Mumin-museum med över 2 000 konstverk donerade av Tove Jansson. Sen finns även världens enda Angry Birds-park(!) med karuseller och lekplatser anpassade för både små och stora barn. För den som gillar hård musik finns metalfestivalen Sauna Open Air Festival där storheter som Ozzy Osbourne, Judas Priest, Finntroll och Cradle of Filth har spelat vid olika tillfällen.

För den som vill ha en längre semester genom östra Europa, går den så kallade Blå Vägen genom Vasa. Det är en väg som börjar vid Atlanten, i Norge, går genom Västerbotten i Sverige och sedan vidare genom Finland till Ryssland. Den byggdes på femtiotalet med förhoppning om att öka turismen och förbättra kommunikationerna mellan de fyra länderna. Så för den som vill ta sig vidare in i Karelen är Vasa också en väldigt bra baspunkt att utgå ifrån. Att se kontrasterna mellan det som en gång var Finland och det som idag är Finland är väldigt intressant.

Flygplats

Strax utanför Vasa (bara nio kilometer bort) hittar du Vasa flygplats. Det är Finlands femte största flygplats räknat till antal passagerare. Det finns dock bara två linjer som trafikerar här. Dels finns det inrikesflyg som går till huvudstaden Helsingfors, och dels finns det utrikesflyg. Den enda utrikeslinjen är dock Vasa till Stockholm Arlanda som SAS trafikerar. Du kan alltså inte räkna med att kunna köpa Taxfree här.

Servicen på Vasa flygplats är ungefär som du kan förvänta dig av en mindre flygplats. Här hittar du två restauranger och ett cafe. Det finns också ett apotek och en liten souvenirbutik där du kan köpa med dig minnen från Finland hem. För den som bara vill ta igen sig i väntan på sitt flyg hem finns en lounge med vilstolar och en bokhörna. Det finns också en särskild gungstolslounge för den som söker maximal avslappning.

Det finns fyra olika biluthyrningsfirmor på Vasa airport: Hertz, Avis, Europcar och Scandia Rent. Den som flyger hit kan alltså lätt få tag i en bil om så önskas. Gällande parkeringsplatser finns det två olika, både för kort- och lång tid. Det går både buss och järnväg till flygplatsen för den som föredrar att ta sig hit med kollektivtrafik. Det finns, givetvis, också en taxicentral här för den som vill ta sig snabbt och smidigt in till stan.

Trafik

Två stora Europa-vägar går genom Vasa – E8 och E12. E8:an tar dig norrut i Finland hela vägen till Sverige, medan E12 går söderut mot Tammerfors och Helsingfors. Vägarna i Finland håller ungefär samma standard som de gör i Sverige och du behöver inte räkna med några konstiga överraskningar när du kör här. Finland har inte heller några vägtullar någonstans, så det är bara att köra på.

Om du tar dig ut från Vasa till landsorten eller ut mot skärgården till så kommer vägarna givetvis vara av annan kvalitet. Även detta speglar Sverige väl. Finland är dock ett ordnat land och på de flesta ställen finns det en vägförening eller en kommunal enhet som ser till att hålla vägarna i bra skick. Övriga vägregler som kring Enskild väg fungerar även de som i Sverige.

Värt att tänka på när du kör i Finland är att hastighetsgränserna kan komma att ändras och variera beroende på årstid. Sommartid är det till exempel tillåtet att köra i 120 kilometer i timmen på motorväg, medan detta vintertid sänks till max 100 kilometer i timmen. Finland använder sig också av ett system där hastighetsöverträdelser som renderar fortkörningsböter styrs av syndarens inkomst. Så du som tjänar mycket pengar kan alltså råka väldigt illa ut. Ett extremexempel är den finska affärsmannen Reima Kuisla som körde 23 km/h för fort och fick böta nästan en halv miljon kronor.