Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Santorini

Har du någon gång velat utforska en ö? Om du har det borde Santorini vara ett av dina toppval. Det är ett av de vanligaste turistmålen tack vare dess otroliga natur och sevärdheter. Det är en vacker ö med en rik kultur och historia. Utöver detta kommer du att hitta flera olika hyrbilsföretag där du kan hyra en bil under din vistelse. I denna artikel kommer vi belysa några av de bästa platserna att besöka på ön. 

Guide till Santorini

Santorini
Biluthyrning Santorini

Santorini är en ö som är belägen i de södra delarna av Egeiska havet, cirka 200 kilometer sydost om det grekiska fastlandet. Kommunen som ön tillhör inkluderar även ön Therasia samt de inte lika exploaterade öarna Aspronisi, Palaia Kameni, Nea Kameni och Christiana . Santorinis landareal är cirka 90,6 kvadratkilometer och tillhör Thiras-regionen. Även om Santorini har en relativt liten befolkning på cirka 11 000 invånare beräknas att cirka 500 000 turister besöker ön årligen. Santorinis folk kallas santorinianer. 

Santorinianerna är fina och vänliga människor. Det officiella språket är grekiska, men på grund av stor influens från turister har engelska blivit det andra språket. Santorini är platsen där ett av de största vulkanutbrotten skedde. Detta utbrott kallas ”det minoiska utbrottet” och utspelade sig för ungefär 3 500 år sedan. Utbrottet förstörde hela den centrala delen av ön och du kan fortfarande se flera lager av röda vulkaniska stenar i staden. Än idag är ön ett aktivt vulkaniskt center i vulkanbågen vid Sydegeiska öarna. 

  • Det officiella språket på Santorini är grekiska 
  • Euro är den officiella valutan på ön 
  • Santorinis befolkning består av cirka 11 000 invånare 

Vad gäller ekonomin kommer Santorinis primära intänker från turism. Bortsett från turismen genererar ön intäkter genom jordbruk samt vinindustri. Med ett BNP på nästan 396 miljarder kronor har Santorini fortsatt att växa de senaste åren. Ön fick sitt namn på 1200-talet och det är en referens til Irene, ett kristet helgon från Aquileia. När det gäller kultur har santorianerna behållit en hel del av sina gamla traditioner. Folkets kultur ger glamour till själva ön och gör den till en av de bästa platserna att besöka. 

Santorinis klimat klassifieras som halvtorrt med medelhavsliknande karaktär. Stadens somrar är torra och ibland ackompanjerade av kraftiga vindar. Temperaturen i staden är vanligtvis högre mellan juni och oktober och kan ibland nå 28 grader Celcius. Regnskyar i Santorini följer ett medelhavsklimatsmönster, där regnet koncentreras till vår och vinter och ön upplever ett årligt regnfall på cirka 371 millimeter. Under sommaren åtnjuter Santorini mer solsken vilket gör det till den säsong då flest turister besöker ön. 

Utforska med din hyrbil

När du ändå befinner dig på ön kan du utforska Akrotiris arkeologiska utgrävningsplats. Den innehåller rester av lerbyggnader som fanns innan vulkanutbrottet förstörde ön. Platsen är välbevarad och har lämningar av keramik, flervåningsbyggnader och annat som ger turister en hint om hur livet var för folket här innan vulkanincidenten. Röda Stranden är ett annat grymt ställe att kolla in på Santorini. Den har spektakulära rödfärgade klippväggar som är roliga att utforska. Från Akrotiris arkeologiska utgrävningsplats till denna strand är det en körsträcka på 22 minuter och ett avstånd om 11,7 kilometer. 

Om du älskar arkeologiska samlingar kan du också göra ett besök på Fira, det arkeologiska muséet. Detta museum är litet, men det innehåller ett flertal arkeologiska fynd från antika Thera och de hellenistiska, dorianska, bysantiska och romanska perioderna. Du kommer att se inskriptioner från den arkaiska perioden, keramik samt lerstatyer föreställande djur. Klostret Profitis Ilias är en helgedom från 1700-talet som har vackra väggar av ikoner och religiösa målningar. Klostret har också ett bibliotek där du kan få åtkomst till historiska arkiv. Avståndet mellan det arkeologiska museet och klostret är 9,3 kilometer och körtiden är 24 minuter. 

Om du älskar klippdykning kan du också kolla in Ammoudi-viken. Det är en liten fiskeby som ligger precis under Oia. Byn är välkänd för sina tavernor och restauranger där du kan serveras lokala santorianska delikatesser. Utöver detta finns det en isolerad vik i byn som är perfekt för simning. Förutom Ammoudi-viken kan du besöka Santo Wines, där det mesta av Santorinis vin tillverkas. Att köra från Ammoudi till Santo Wines tar ungefär 31 minuter och avståndet är 20 kilometer. 

Oavsett om du besöker Santorini ensam, med din familj eller en romantisk partner är Santorinis Open Air-biograf ett ställe du måste besöka. Denna i folkmun kallade Cinekamari är en utomhusbiograf belägen mitt i skogen. Det finns ett flertal hotell på Santorini där du kan bo under din vistelse. Ett sådant hotell är Memories Beach Hotel vilket inte ligger långt bort från stranden Monolithos. Avståndet från Cinekamari till Memories Beach Hotel är 6,5 kilometer och det tar åtta minuter att köra dit. 

Flygplatser

Det finns bara en flygplats på Santorini är det är Santorini (Thira) International Airport. Flygplatsen används både av allmänheten och militären och ligger norr om byn Kamari. Den är utrustad med faciliteter så som valutaväxling, inlämning av bagage och bankomater. Aten är den vanligaste destinationen för de som reser från flygplatsen, medan platser som Madrid, London och Helsingfors är säsongsbetonade destinationer. 

Medan du är i Santorini kan du hyra en bil för att underlätta din transport. Bland de hyrbilstjänster du kan använda finns Budget, Coolcars, VIP Car Rental, Hertz, Santorini Dream Cars, Europcar och Goldcar. Ett par av dessa hyrbilsföretag har en internationell närvaro och är därför populära bland turister. Hyrbilsföretagen på Santorini har hemsidor där du kan boka din bil i förväg online. Detta kommer att göra det lättare för dig att få den bil du vill ha. 

Innan du väljer en av biluthyrningstjänsterna vill vi råda dig att kontrollera deras regler och villkor. Detta kommer att hjälpa dig att känna till kraven för uthyrningen samt hur du hanterar eventuella problem som uppstår längs vägen. Vi rekommenderar också att du inspekterar interiören och exteriören på den bil du hyr och informerar uthyrningsföretaget om det finns några skador. 

Trafik

Vägarna på Santorini är av god kvalitet och de är perfekt planerade för att reducera trafikstockningar. Eftersom det är en ö finns det dock givetvis vissa delar där vägarna är smala och kuperade. Trots detta är de stora vägarna fullt utrustade med vägbelysning och trafikljus. Du kan ladda ner GPS-appar så som Google Maps för att bättre navigera när du kör. 

Hastighetsbegränsningen på Santorini varierar beroende på vilken typ av väg du befinner dig på. På öppna vägar så som de stora tvåfiliga är den tillåtna hastigheten 65 kilometer/timmen. På de mest smala vägarna förväntas du dock köra långsammare på grund av vägarnas kvalitet. Du bör också komma ihåg att det är olagligt att köra längs med stranden på Santorini. 

Det finns flera kostnadsfria parkeringsplatser på Santorini. Däremot är det så att om du parkerar på en felaktig plats kan du få böter. Du kan hitta många av dessa parkeringar genom din GPS-app eller genom skyltarna. Om du upptäcker att du är i ett område där det inte finns någon parkeringsplats kan du alltid fråga lokalinvånarna var gatuparkering är tillåtet. Trafiken på Santorini är lugn, särskilt under arbetstimmar. De hektigaste timmarna är dock vanligtvis på morgnarna (mellan klockan 08.00 och 10.00) och på kvällarna (klockan 18.00 till 19.30).