Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Lanzarote

Har du någonsin drömt om att semestra på Lanzarote och resa runt på egen hand? I så fall kan du med hjälp av vår guide få massor av information om ön innan du reser dit. Trots att ön är liten erbjuder den en rad fantastiska platser att besöka. Du kan enkelt hitta ett hyrbilsföretag som hjälper dig att skaffa en prisvärd bil. Att använda en hyrbil underlättar ditt resande i staden, samtidigt som du får avskildhet.

Guide till Lanzarote

Hyrbil Lanzarote
Biluthyrning Lanzarote

Lanzarote är en spansk ö, belägen i de nordöstra delarna av de självstyrande Kanarieöarna. Ön ligger cirka 125 kilometer från Afrikas nordkust och den är ungefär 846 kvadratkilometer stor. Lanzarote har en befolkning på cirka 149 200 invånare vilket gör den till den tredje mest befolkade ön i skärgården, näst efter Gran Canaria och Teneriffa. Ön är den fjärde största av alla Kanarieöarna och har utsetts till naturreservat av UNESCO. Detta då det är ett viktigt område vad gäller flora, fauna samt att ön har flera andra platser av särskilt intresse. 

Lanzarotes första nedskrivna namn var Insula de Lanzarotus Marocelus. Detta gavs av en italiensk-balearisk kartograf vid namn Angelina Dulcert som uppkallade ön efter en genuesisk sjöfarare, Lancelotto Malocello. Öns moderna namn, Lanzarote, kommer från dess första namn som ursprungsmässigt varit Tytheroygaka. Namnet betyder ”något som är helt i okra” och anspelar på lerans naturliga färg, som uppstått tack vare dess vulkaniska ursprung. Enkelt uttryckt så har Lanzarote skapats genom ett vulkanutbrott och domineras idag, förutom av klippor, av stelnad lava. Ön har flera viktiga områden, varav några av dem är: 

  • Biologisk mångfald 
  • Transport via luft, hav och väg (flyg, båt och bil) 
  • Festival (Virgin de los Dolores) 

Lanzarote ligger nära öarna Fuerteventura (11 kilometer söder om Lanzarote) och Gran Canaria (ytterligare 335 kilometer sydväst om Lanzarote). Trots detta är alla tillgängliga förbindelser mellan de tre öarna via färja. Storleken på ön Lanzarote är 60 kilometer från syd till nord och 25 kilometer från öst till väst. Det innefattar en kuststräcka på 213 kilometer med stränder, klippor och sand. Generellt består landskapet av bergskedjorna Famara och Ajackes, samt en öken (El Jabe) som skär rakt igenom Montanas del Fuego och Famara. 

Enligt Köppens klimatklassificering är Lanzarotes generella klimat ett subtropiskt ökenklimat. Ordentliga regnmängder förväntas endast under vintern, medan somrarna karaktäriseras av torrt väder. Den genomsnittliga nederbörden mellan månaderna juni och augusti är som mest 0,5 mm, medan det förväntas mindre än 20 dagars nederbörd mellan december och februari. Temperaturen under vintern ligger vanligtvis runt 18°C och om sommaren på cirka 25°C. Trots detta bibehåller ön sin rika biologiska mångfald av flora och fauna. 

Utforska med hyrbil

Ingen reser hem från Lanzarote utan att ha besökt nationalparken Timfanya. Är du rädd för vulkaner? Det behöver du inte vara! Vulkanerna i parken har nämligen varit vilande sedan 1824 så du lär inte behöva springa ifrån någon flytande lava. Parken är belägen ungefär 21,5 kilometer från Lanzarote Airport och det tar bara 20 minuter att köra dit. Det är för riskabelt att korsa den sensationella parken till fots, men i en turistbuss eller en öppen, elektrisk Twizy-bil får du se häftiga det häftiga området. 

En annan fantastisk plats att besöka är Jameos del Agua-grottorna som ligger 25,1 kilometer nordöst på Lanzarote. Staden har ett antal lavagrottor, men är också rik på kultur, turism och konst. I Jameos del Agua hittar du flera restauranger, trädgårdar och museer samt en underjordisk saltsjö som är vacker att titta på. Staden är även hem för en unik och sällsynt art av trollhumrar. Detta kräftdjur har en gulvit färg och växer sällan till en längd på mer än en centimeter. 

Med din hyrbil kan du även besöka Playa Blanca, en stad som är belägen 35 kilometer sydväst på Lanzarote. Playa Blanca har en stabil ekonomi och slog rekordet 2008 som första by på Lanzarote att ha kollektivtrafik. Förutom transport har staden också annan fungerande infrastruktur, så som statlig och privat skola, offentlig notarie, kyrka, bibliotek samt en livlig hamn vid namn Rubicon Marina. 

Nationalparken Timfanya är också en annan destination som du kan besöka på ön, den ligger endast 19,1 kilometer till väster på Lanzarote. Parken sträcker sig över kommuner som Tinajo och Yaiza och är så stor som 51,07 kvadratkilometer. Det är ganska skoj att dess mark helt och hållet består av vulkanisk jord. Parkens symbol är statyn ”El Diablo” som är gjord av den kände César Manrique. Den allmänna tillgången till parken är strikt reglerad, men det finns en populär kort tur som ges på kamelerryggen. 

Flygplatser

Det är få flygplatser som har förbindelse till ön, däremot har ön en stor kommersiell flygplats. Den fungerar som startpunkt på ön och namnet på flygplatsen var länge känt som Lanzarote Airport. Under 2019 döptes flygplatsen om till César Manrique-Lanzarote Airport vilket innehåller namnet på en populär lokal artist – César Manrique. Det året sammanföll dessutom med firandet av 100 års dagen av hans födelse. 

Under 2018 registrerade flygplatsen att de servat 73 miljoner passagerare, vilket är en ökning på nästan 40 procent jämfört med för tio år sedan. Det finns för tillfället två terminaler som är byggda för att serva passagerarna och flygplatsen erbjuder även flera olika hyrbilsföretag som du kan välja mellan. Några av dessa är Top Car, Hertz, Goldcar och Cicar rental agency. Passagerare som reser från denna flygplats besöker ofta Bryssel, Wien, Madrid och London

En annan flygplats som ger tillgång till Lanzarote är Airport De Fuerteventura. Trots att den inte ligger på ön så assisterar den även passagerare på väg till Lanzarote. Flygplatsen förbinder ön med över 80 destinationer världen över och tjänar åtminstone 5,6 miljoner passagerare. Resenärer kommer ofta ifrån Berlin, Dublin, Madrid och Helsingfors till denna flygplats. Flygplatsen är utrustad med två olika terminaler för att ta väl hand om passagerarna. Flygplatsen har också flera hyrbilsföretag att välja mellan, några av dem är Interrent, Budget och Plus car. 

Trafik

Lanzarote har ett bra vägnät genom staden. Hastighetsbegränsningen för motorvägarna ligger på 120 km/h. I tätbebyggt område är däremot hastigheten begränsad till 50 km/h medan landsvägarna har en begränsning på 90 km/h. Du bör komma ihåg att det finns fartkameror mellan Playa Blanda och Arrecife, vilkt är vanligt på långa sträckor så som LZ-2. 

Generellt sett parkerar du utmed vägarna eller på fria utrymmen. Högst troligt kommer du att hitta en plats där du kan parkera både gratis och säkert. Men undvik platser som är markerade med gula restriktioner. Att köra runt på ön är enkelt. En av anledningarna är att ön inte är så stor samt att det är väl skyltat för att informera dig som förare. Dessutom är det väldigt lite trafik. 

Det finns två huvudvägar som kan vara lite svårare att köra på än andra. Den första är LZ-10 som leder ner till staden Haria, vägen går utmed bergen och har fem skarpa kurvor. Är du tålmodig borde det dock inte vara några problem att köra. Den andra vägen är LZ-202, som leder till Mirador del Rio och som är precis bred nog för två normalstora bilar. Den svåra delen med körningen är när du vill ta turen med den fina utsikten utmed klippan.