Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Aberdeen

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Aberdeen inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Aberdeen miniguide

Aberdeen
Biluthyrning Aberdeen

Ska du semestra i Aberdeen i Skottland och kanske vill boka en hyrbil i förväg för att slippa vara beroende av kollektivtrafiken? Det är mycket vanligt att hämta ut en hyrbil vid ankomsten till flygplatsen. Bilen kommer att finnas där för dig när du anländer. 

Allmän information om Aberdeen

Aberdeen är beläget vid Nordsjön i nordöstra Skottland och har 209 000 invånare (2013). Staden är välkänd för sin oljeindustri samt för att det är en viktig hamnstad. Aberdeen kallas ofta för Granitstaden (Granite City) eftersom större delen av staden är byggd av granit. 

Floderna Dee och Don rinner genom staden och bron Brig o’Balgownie från 1300-talet går över floden Don. 

I gamla delen av staden finns ett stort antal historiska byggnader och Sankt Machars katedral från 1530 är en populär turistattraktion. Många turister letar sig också fram till Tolbooth Museum, som var ett fängelse under 1600-talet. 

Det finns ett flertal museer i Aberdeen, bland annat Konstmuseet och Maritima museet. Staden har bra möjligheter för shopping och ett livligt nattliv. Det finns också flera parker och grönområden i och runt om staden. En bit sydost om staden ligger Nigg Bay Golf Club. 

Flygplats

Aberdeen Airport (ABZ) är en internationell flygplats som ligger 10 kilometer nordväst om stadens centrum. Flygplatsen har 3,3 miljoner resenärer årligen. Det finns flera hyrbilsföretag på flygplatsområdet, bland annat Avis, Enterprise, Europcar, National och 

Trafik

Aberdeen har förbindelser till flera andra städer i Skottland via motorväg, inklusive huvudstaden Edinburgh, Dundee, Perth och Ellon. 

I Skottland (och Storbritannien) kör man på vänster sida av vägen, vilket innebär att ratten sitter till höger. Trots att de flesta människor snabbt anpassar sig till vänstertrafiken är det viktigt att vara extra uppmärksam vid korsningar och rondeller. Om du inte känner dig bekväm med att växla med vänster hand rekommenderas det att du bokar en hyrbil med automatlåda. 

Tänk på att hastighetsbegränsningarna i Skottland uttrycks i ”miles per hour” och inte km/h. I tätort är hastighetsbegränsningen 30 mph, vilket motsvarar 48 km/h. På landsvägar är hastighetsbegränsningen 60-70 mph (96-112 km/h). På motorvägar är den 70 mph (112 km/h). 

Den tillåtna alkoholhalten för körning i Skottland är 0,5 promille, till skillnad från Sverige som har 0,2 promille som gräns. 

Utflyktstips

Har du hyrbil i Aberdeen är det möjligt att ta kortare och längre turer utanför staden centrum för att se lite mer av Skottland. Avståndet för att ta sig till Edinburgh är 203 kilometer och det tar 2 timmar och 30 minuter att köra dit med bil. 

Ett tips är att besöka den lilla hamnstaden Stonehaven, som ligger 24 kilometer söder om Aberdeen. Stonehaven har cirka 10 000 invånare (2013) och var en viktig fiskeby på 1800-talet. Den viktigaste sevärdheten i det här området är Dunnottar Castle, en fästning från 1100-talet som är belägen 3 kilometer söder om Stonehavens centrum. Dunnottar Castle ligger på en kulle omgiven av branta klippor. Från slottets högsta punkt har du en fantastisk utsikt över Nordsjön. Fästningen är öppen för allmänheten. 

Ytterligare ett tips för en biltur är till staden Dundee, 106 kilometer sydväst om Aberdeen. Dundee är Skottlands fjärde största stad med 157 000 invånare (2013). Staden ligger vid viken Firth of Tay som mynnar ut i Nordsjön i öster. 

Några välkända sevärdheter i Dundee är bland annat, St. Andrew’s Cathedral från 1836, Mills Observatory och McManus Galleries, ett konstgalleri som även har ett museum med naturhistoriska samlingar. 

7 kilometer öster om stadens centrum finns Broughty Castle, en fästning från 1496 som numera är omgjort till ett museum.