Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Skellefteå

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Skellefteå inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Skellefteå miniguide

Hyrbil Skellefteå
Biluthyrning Skellefteå – Foto: © Jörgen Lundqvist

Har du tänkt på att besöka vackra Skellefteå? Den historierika staden har mycket att erbjuda, både från dåtid och nutid. Hyr en bil så kan du ta in mycket av den fina naturen samtidigt som du har tid av att njuta av den svenska historien som har utpräglat sig här. Självklart finns det mysiga caféer och restauranger att äta på och en hel del butiker att shoppa loss i som du anländer säkert till i en hyrbil.

Skellefteå Guide

Skellefteå kommun ligger i Västerbottens län i nordliga Sverige och ligger hamn till Bottenviken. Staden grundades officiellt 1845 men har funnits sen 1400-talet och även tidigare finns det tecken på att liv har levts i trakten. Ända sen 6000 före Kristus finns det bevis på att människor har valt att bosätta sig här. Bland annat har det hittats världens äldsta skidor här som är 5200 år gamla! Trots den långa historien är Skellefteå ingen storstad. Cirka 72 500 människor bor i kommunen varav cirka 35 000 av dem bor inne i staden.

Väljer du att besöka Skellefteå är du självklart inte bunden till staden. Piteå, som ligger cirka 1 timmes körning norr om Skellefteå kommun, är en populär turiststad, speciellt under sommaren. Då Piteå är omringat av vatten finns det mycket badaktiviteter att utforska. Eftersom det är en relativt liten stad är det perfekt för promenader och att ta det lugnt. Cirka 2 timmar till söder om Skellefteå ligger Umeå, ett av Sveriges kulturcentrum. Med hyrbil är det lätt att passa på att ta sig från Skellefteå till ett av Umeås museer eller teatrar för en dagstur.

  • Besök Sveriges historia
  • Ta del av Skellefteås kulturliv

Bonnstan är det mest unika med Skellefteå. Belägget inne i staden strax norr om Skellefteälven finns denna historiska plats från medeltiden. Att gå mellan de 116 kyrkstugorna är hisnande och häftigt, en upplevelse man aldrig glömmer. Stugorna är inte tomma och ägs privat men det sker ofta evenemang som framhäver hur det kan ha sett ut förr i tiden. Tyvärr, men också lyckligtvis, fortsätter tiden att gå framåt och ställen som Bonnstan blir mer sällsynta. Känner du för en frisk pust vid havet för att komma tillbaka till nuet ligger Skelleftehamn 20 minuter ifrån stadens centrum.

Skellefteå, precis som de flesta svenska städer, är stolt över sin framväxt. Från att vara ett par hus på samma ställe till att vara en hel kommun med 72 000 invånare har Skellefteå mycket att tacka för. Skelleftefältet ligger nordväst om staden och har sedan 1924 brukats av Boliden AB. Det sulfidmalmsrika fältet gjorde Skellefteå till en viktig industristad som började växa i takt med att fältet började bearbetas. I sulfidmalm kan man bland annat hitta koppar och zink som Boliden AB är Europas största leverantör av. Från industrin har ett samhälle växt fram.

Utforska med din hyrbil

Skellefteå är otroligt rikt på äventyr. Från Boda Borg där du utmanar dig själv med både fysiska och kluriga utmaningar till sommarparken Lilleputtlandet med aktiviteter för hela familjen. Exploratoriet där vetenskapen är rolig, naturreservatet Vitbergen och Vitbergsbadet med utomhusbad. Är det för kallt ute finns det självklart Eddahallen med inomhusbassänger. Det finns till och med en äventyrspark som om det inte vore nog. Allt detta är tillgängligt och inom korta avstånd med hyrbil. När en paus behövs finns det gott om restauranger som bland annat Taco bar, Wa Sushi, restaurang Don Vito och restaurang Tre Kronor.

Lilleputtlandet ligger 12 minuter med bil utanför staden och har aktiviteter för hela dagen som till exempel skattjakt, en trafikstad för barnen och djur att ta hand om. Varje dag erbjuds ett specialprogram för att göra varje besök unikt. Om barnen mot förmodan fortfarande sprallar med energi kanske ett besök vid Vitbergsbadet eller Eddahallen gör gott. Vitbergsbadet ligger bara 5 minuter strax norr om centrum med hyrbil och Eddahallen endast 3 minuter. Vill man inte bada finns det på Vitbergsbadet även ett torrland med hoppborg och hinderbana. Lagom för en lite mer avslappnad dag.

Boda Borg ligger 6 minuter norr om Skellefteå och är fullpackat med aktiviteter. Den gamla stridsledningscentralen inne i berget är nu fullt med utmaningar för hela familjen där både hjärnan och musklerna testas. Känner du mer för att utmana hjärnan finns Exploratoriet 7 minuter från centrum där du får ta del av allt som vetenskapen har att erbjuda. Är du dock taggad på en fysisk utmaning finns Skellefteå Adventure Park 15 minuter utanför staden.

Känner du istället för att uppleva naturen finns det flera naturreservat, bland annat Vitbergen i Kalvträsk. Det tar ungefär 1 timme och 20 minuter att köra dit och när du väl är där kan du välja mellan att gå eller cykla på vandringsleder som är upp till 30 kilometer långa. Du kan till och med paddla kanot längs åarna i området. Tar du dig till toppen av Vitberget finns det ett 17 meter högt utsiktstorn där du ser en helt naturlig utsikt som känns magisk. Känner du för att stanna en längre stund finns det vildmarksboenden att hyra för natten.

Skellefteå Flygplats

Skellefteå Flygplats ligger 20 minuter ifrån centrum. Inne på flygplatsen finns det en tax-free butik som är öppen alla dagar förutom lördagar. Det finns också restaurang Take Off där du kan mjuklanda efter ett flyg eller ladda på inför din resa. Skellefteå Flygplats erbjuder till och med en kurs för flygrädda där de bland annat berättar hur kroppen brukar reagera på lufthöjden och vad ljuden du hör betyder.

Flygplatsen erbjuder fyra alternativ till hyrbilsfirmor; Avis, Europcar, Hertz och Mabi. Telefonnummer finns tillgängliga på respektive hemsidor samt på flygplatsens hemsida. Vill du av någon anledning resa från flygplatsen men ändå inte hem kan du flyga till till exempel Spanien, Grekland och Thailand. Det finns flera populära paket till respektive destinationer för familjer, par eller singlar. Flygplatsen arbetar med Reseguiden för att du ska få den bästa upplevelsen tillgänglig.

Från flygplatsen tar du dig snabbt till Skellefteås centrum. Från centrum har du många alternativ till upplevelser. Det finns hotell och restauranger i överflöd där du kan stanna upp en stund och pusta ut och därefter är gatorna öppna för dig. När du känner för att sträcka på benen kan en promenad längs Skellefteälven vara uppfriskande tills det är dags att ännu en gång fara på äventyr.

Trafik

Det finns fem parkeringshus och flera parkeringsplatser inne i centrum så vill du lämna bilen en stund behöver du inte oroa dig. Det beräknas finnas ca 2 500 parkeringsplatser som ägs och sköts av kommunen. Det finns mycket växter och grönt i staden men det sköts noga så att det inte påverkar sikten från bilen. När det är för kallt för växter och perfekt för snö är det en prioritering att se till att vägarna är säkra genom att ploga och salta dem ordentligt.

Hastigheten för vägarna i Skellefteå kommun skiljer sig inte från resten av Sverige. E4:an som går från norra Torneå till södra Helsingborg går strax bredvid Skellefteå. Den generella hastigheten är 110 kilometer i timmen men saktas ner till 50 när du kör nära centrum. Väl inne i staden sänks hastigheten till 40 kilometer i timmen. Landsvägar följer Sveriges bashastighet på 70 kilometer i timmen med några undantag. På mindre vägar sänks naturligtvis hastigheten ytterligare.

Eftersom Skellefteå är en relativt liten stad finns det inte mycket till trafikproblem. Bilarna kör på som de ska utan att skapa köer men E4:an kan ibland stoppa till det om det har skett en olycka. Dock finns det vägar runtom in till staden om du inte ska vidare på motorvägen. På små lokalgator kan det finns farthinder i form av blomkrukor men även här bör det inte stoppa trafiken, utan bara sakta ner den i villaområden. Vägarna i Skellefteå formar ett nät som tar dig till dit du vill komma snabbt och effektivt, men framförallt säkert.