Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Skövde

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Skövde inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Skövde miniguide

Hyrbil Skövde
Biluthyrning Skövde – Foto: © Jarke

Att hyra bil i Västgötaslättens epicentrum Skövde är helt fantastiskt. Både för den som gillar historia, natursköna omgivningar och riktigt härliga dialekter är staden med dess omgivningar ett riktigt toppenresmål. Här finns massor att upptäcka med din hyrbil, från den svenska volleybollens huvudstad Falköping (här finns ett eget volleybollgymnasium) till Karlsborgs fästning och Vätterns glittrande vatten. Här finns också, för den intresserade, en rik militär och industriell historia att ta del av. Häng med på en guidning på ”schlätta”.

Skövde Guide

”Skövde, stan som ingen behövde, Volvo byggde och försvaret köpte” sägs det skämtsamt om staden, även på lokal ort. Skövde är sannerligen en stad som har mycket att tacka sina två största arbetsgivare för, och än idag är staden lite ställd på klocka efter dessa två. Volvofabriken i Skövde har idag cirka 2 800 anställda, och försvarsmakten, Skaraborgs Regemente cirka 1 500 anställda på orten. Hela Skövde tätort har cirka 39 000 invånare, varpå det inte är svårt att förstå hur stor betydelse dessa arbetsgivare har för orten idag. Inte långt ifrån staden hittar du även Falköping, Karlsborg och Lidköping.

Skövde har idag utvecklats till att bli Sveriges spelhuvudstad. Sveriges främsta utbildning i dataspelsprogrammering återfinns här, och detta återspeglas i att flera dataspelsproduktioner de senaste åren haft sitt ursprung i staden. Här används spel för träning, inte helt otippat bland annat till försvarsmakten och Volvo, där de använder dataspel som metod för att simulera verkliga militära och trafikmässiga situationer. Detta sker på företagsparken Science Park Skövde, som idag huserar ett tiotal olika spelföretag. Detta har gjort att Skövde, trots sitt något ensliga läge mitt på Västgötaslätten, är en stad i stark tillväxt med en ständigt ökande såväl inflyttning som inpendling.

  • Försvarsmakten och Volvo har stor inverkan på denna stad
  • Är Sveriges nya dataspelscentrum
  • Stort shoppingutbud
  • Berget Billingen ger storslagna naturupplevelser

Skövde bjuder även på fina naturupplevelser, och i centrum för detta står förstås Billingen, Västergötlands högsta berg. Om vintern är detta en plats för all form av vinteridrott, från utförsåkning och skridskor till curling och bandy. Under resterande delar av året bjuder berget istället på fantastisk traillöpning och mountainbikeåkning. Den lokala idrottsklubben ordnar också med tipspromenad. Från toppen av berget får du även en storslagen vy ner över staden, så är det ett förstagångsbesök bör du såklart ta sig hela vägen upp. Billingen bör därför vara ett givet besöksmål för sig som planerar att ta dig an Skövde.

För den som gillar vatten och bad bör det relativt nyöppnade Skövde Arena ligga högt på agendan. Detta upplevelsebad erbjuder inte mindre än drygt 370 meter vattenrutschkana, vågbassäng och utomhusbad. För de minsta barnen finns också ”draklandet”, en minibassäng där mycket spännande kan hända. Den lite modigare kan också tävla i de snabbgående rutschkanorna, medan de lite mer bekväma av oss bara kan luta sig tillbaka i det trettiofyra grader varma vattnet och bara njuta. Upplevelsebadet har blivit utsett till ”Sveriges bästa äventyrsbad” vid flera tillfällen, och även vunnit utmärkelsen ”Årets turistmål”.

Utforska med din hyrbil

Västergötland bjuder på mycket att utforska, och Skövde kan vara den perfekta utgångspunkten. Väljer du att köra mot Karlsborg, som ligger cirka 40 minuter ifrån Skövde, kommer du att mötas av en helt fantastisk sommarstad. Mitt genom stan rinner den välkända Göta Kanal, och därmed följer allt det som den populära kanalen för med sig där den ringlar fram i form av båtliv. Självklart ska du ta chansen att ta en glass, eller kanske en kall öl, bredvid kanalen och vinka åt de passerande båtarna. Här finns det tid och plats att njuta.

När du sedan tröttnat på båtar och kanaler, kan du istället ta dig till Karlsborgs Fästning. Detta ambitiösa byggnadsverk planerades att vara färdigställt på 10 år. Den verkliga byggtiden blev istället nio gånger så lång tid, och resultatet blev en magnifik byggnad Tanken med att uppföra denna tillsynes skrytsamma fästning i en liten ort som Karlsborg, var att Karlsborg i tider av krig skulle kunna agera som Sveriges reservhuvudstad. I det läge Stockholm föll skulle alla väsentliga funktioner för rikets styre istället överföras till Karlsborg. Allt detta kan du lära dig mer om genom att gå äventyrsturen på fästningen.

Styr du istället resan söderut ifrån Skövde når du istället Falsköping, eller närmare bestämt Mösseberg på 43 minuter i bil. För barnfamiljen är detta ett helt perfekt utflyktsmål. Här finns en indianby med tillhörande naturstig, med fullt av spännande kojor att utforska. Här finns också en djurpark med många av våra skandinaviska bondgårdsdjur, där många av djuren går att klappa och mysa med vilket brukar vara uppskattat hos de små. Här finns även en jättestor lekpark där den med lite bus i kan fördriva många timmar.

För det lite vuxnare sällskapet finns istället Mössebergs kurort. Redan 1746 kom Carl von Linné till Mösseberg, och skrev då om den märkligt varierande floran på berget. Av någon anledning verkade väldigt många olika växter trivas väldigt bra på Mössebergs sluttningar. När sedan järnvägen, närmare bestämt Västra Stambanan, kom till Västergötland sökte man en bra plats för en vattenkurort. Denna planlades då till S:t Eriks Källa, där vattnet visade sig vara ”särskilt ymnigt”. Detta var grunden till det som idag är Mössebergs kurort, en fullvärdig spaanläggning som erbjuder all form av avkoppling du kan önska dig.

Flygplatser

Den närliggande Skövde flygplats är enbart en flygplats för olika former av specialflyg, och erbjuder inte flygningar för privatpersoner. För detta får man istället vända sig till Jönköping Airport, cirka 1 timmar och 10 minuter med bil ifrån Skövde, eller till Landvetter Airport i Göteborg som ligger cirka 2 timmar med bil ifrån Skövde. Att ha dessa två stora flygplatser relativt nära, gör att man lätt når resten av Sverige och världen ifrån staden.

Jönköping Airport är en mindre flygplats som används för både inrikes och utrikesflyg. Härifrån flygs direktcharter till Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, Kreta, Rhodos, Zakynthos och Turkiet. Man erbjuder även weekendcharter till Krakow. På flygplatsen erbjuds också en lättare lunchmeny, och blir väntan långsam kan du alltid spendera lite tid i tax free-shoppen på flygplatsen. Möjlighet att hyra bil finns, då Avis, Budget, Europcar, Hertz och Sixt har kontor på flygplatsen.

Vill du istället längre ut i världen kan du bege dig till Landvetter Airport. Landvetter är Sveriges näst största flygplats, och härifrån tar du dig nästan var som helst i världen. På flygplatsen finns tiotalet butiker, barer och restauranger, så att fördriva tiden är inget större problem. Att en av dem tagit det fyndiga namnet ”Käk-In” gör ju att man blir sugen bara därför. Hyra bil kan du göra från Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz och Sixt.

Trafik

Trafiksituationen i och kring Skövde får betraktas som väldigt bra. Viss köbildning kan uppstå i staden vid lunchtider, mellan 11:00 till 13:00 samt vid ”skiftbytestider” på Volvo, mellan 16:00 till 18:00. Det är såklart inget storstadstrafikkaos vi pratar om, men det är dock tillräckligt för att det markant ska påverka hur lång tid en resa tar. Så kan du undvika dessa tider, bör du göra det.

I övrigt bör du vid bilkörning i Västergötland ha det rika djurlivet i åtanke. Här trivs både rådjur, älg, grävling och vildsvin extremt bra, vilket också har sin påverkan på antalet viltolyckor. Att därför ha ett extra öga ner i dikeskanten, och att anpassa farten i gryning/skymning när djuren rör sig som mest är en mycket bra idé. Du bör också säkerställa att du har en så kallad ”viltremsa” eller någonting annat att märka upp en eventuell olycksplats med.

Överlag är dock trafiksituationen runt Skövde och i Västergötland mycket bra, och lämpar sig väldigt bra att upptäcka ifrån bil. Västergötland är faktiskt Sveriges populäraste område för husbilsåkning, vilket vittnar om en trivsam miljö där mycket finns att upptäcka. Att ge området mer än bara ett par dagar är definitivt att rekommendera, då du annars riskerar att åka därifrån med en känsla av att inte ha upptäckt allt du ville. Och liksom tranorna år efter år återvänder till Hornborgasjön, lämnar förhoppningsvis även du denna plats med känslan av att snart vilja återvända.