Vi söker efter bästa pris på biluthyrning från 1 600 olika företag

Varför hyra bil hos oss?

Garanterat låga priser

Fri körsträcka på de flesta destinationer

Inklusive försäkring och skatt

24-timmars kundservice

Ingen kredittkortgebyrer

Inga dolda avgifter

Biluthyrning Linköping

Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Linköping inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.

Linköping miniguide

Hyrbil Linköping
Biluthyrning Linköping – Foto: © Thuresson

Vid ett besök i Linköping är det klokt att besöka en biluthyrning för att enkelt kunna utforska allt staden har att erbjuda. Att hyra en bil för att ta dig runt i Östergötland är ett utmärkt sätt upptäcka denna del av Sverige. Om du är historieintresserad är staden med omnejd högintressant, då många avgörande skeenden i svensk historia haft Östergötland som kuliss. Häng med på ett äventyr i en av Sveriges mest spännande och attraktivaste städer.

Linköping Guide

Linköping är Östergötlands största stad med 160 000 invånare. Staden har en närhet till olika typer av vatten, med Vättern i väster, havet i öster och granne med sjön Roxen. Genom staden rinner också ån Stångån, som ger stadskärnan en lite egen karaktär. Det mest kända landmärket är förstås domkyrkan, vars torn du ser nästan oavsett var i staden du befinner dig. Detta faktum gör faktiskt staden väldigt lättorienterad, då du nästan var du än befinner dig kan orientera dig med hjälp av kyrktornet. I närheten längs E4:an ligger städerna Norrköping, Mantorp och Mjölby

Ingen bör lämna Linköping utan att ha satt sin fot i den storslagna domkyrkan. Kyrkan är Sveriges näst största kyrkobyggnad, bara Uppsala domkyrka är större. Platsen för kyrkan har varit en religiös plats för Östgötarna ända sedan 1000-talet, då det redan då fanns en begravningsplats här. Kyrkan som vi känner den idag färdigställdes någon gång under 1500-talet vilket gör byggnationen till ett flerhundraårigt projekt. Kyrksalen kan inte beskrivas som annat än mäktig vid första åsyn, och en promenad i domkyrkans skugga får vem som helst att känna sig mycket liten.

  • I centrum av Östergötland
  • En mäktig domkyrka
  • Ett rikt uteliv

I Linköping ligger även ett av Sveriges universitet. Detta har skapat en väldigt stark utelivskultur i staden, och vilken lördagskväll som helst kan det vara svårt att få ett bord på en av stadens krogar. I många klassiska studentstäder uppstår ju dock det motsatta fenomenet under sommaren när studenterna har sommarlov, men så är inte fallet i Linköping. När sommaren kommer öppnar de många uteserveringarna upp, och några av de centrala gatorna i staden spärras av för biltrafik. Detta för att ge plats åt än fler uteserveringsplatser, som många gånger ligger på förhöjningar mitt i ordinarie bilväg.

Få städer är heller så omsjungna som just Linköping. När Lars Winnerbäck, som är född och uppvuxen i staden, sjunger om Linköping kallar han stan allt från ”Söndermarken” till ”en tätort på en slätt”. Många är också beskrivningarna av nyponbuskar, och röken ifrån tekniska verken som han ser när han snart är hemma igen. Lars Winnerbäck är, tillsammans med hockeylaget Linköping Hockey Club, två av stadens absolut största stoltheter. De har också gemensamt att de allt som oftast delar på samma arena vid sina evenemang, nämligen den imponerande Saab Arena som tar 11 500 åskådare.

Utforska med din hyrbil

Cirka 6,5 mil, eller 50 minuters bilkörning från Linköping hittar du Kolmårdens Djurpark. Kolmården är Sveriges största djurpark, och har idag norra Europas största djurbestånd för uppvisning. Utöver de djur som finns att se, har man även uppvisningsshower med bland annat delfiner. Det finns också en nöjespark, där parken för de minsta är en temapark med Bamse som förgrundsfigur. Här kan barnen åka populära åkattraktioner som mini-hopp, men också träffa Bamse, Farmor, Lille Skutt, Vargen och de andra i egen hög person. Den som är riktigt modig kanske till och med vågar krama vargen?

För den som tycker om livet på sjön är Linköping en fantastisk stad att vara i. Inte nog med att du kommer i kontakt med vatten mitt inne i stan i form av Stångån, du har också sjön Roxen en knapp mil eller 20 minuters bilväg bort. Roxen bjuder på ett rikt båtliv för den som uppskattar det, likväl har sjön rykte om sig att vara en av Sveriges bästa gäddfiskesjöar. I anslutning till sjön ligger också det populära utflyktsmålet Bergs Slussar, där du kan avnjuta en glass samtidigt som du ser på när båtar slussas i kanalen.

Sätter vi oss sedan i bilen igen och ger oss av 1,5 mil nordväst kommer vi till Ljungsbro. Ljungsbro är platsen för den legendariska godisfabriken Cloetta. Här tillverkas alla möjliga berömda godsaker, från Ahlgrens bilar till Kexchoklad och Läkerol. För den som inte kan få nog av godsaker finns en fabriksförsäljning där du kan få med dig allt möjligt gott hem, och tro oss när vi säger att här finns något godis för alla.

Tar vi istället sikte på Vättern, och tar bilen mot klosterstaden Vadstena, är vi där på knappa timmen och 5 körda mil. Sveriges enda helgon, Den heliga Birgitta, grundlade här efter en uppenbarelse, ett kloster och med det en helt ny klosterorden. Det många inte vet är att hon faktiskt aldrig fick se sitt kloster färdigställt. Hit reser fortfarande många turister, men även pilgrimer för att bevittna den vackra klosterbyggnaden. I mitten av staden finns även det mäktiga Vadstena slott, vilket såklart gör den medeltida närvaron i staden än mer tydlig.

Flygplatser

Mitt i Linköping ligger Linköping City Airport, som är mycket lätt tillgänglig med bil. Flygplatsen endast en allmän flyglinje som går till Amsterdam, Holland. Detta är dock ganska så praktiskt, då du som resenär når en mängd destinationer ifrån Amsterdam. På flygplatsen finns inget hyrbilskontor, men Sixt, Avis, Europcar och Hertz låter dig hämta och lämna hyrbil på flygplatsen efter överenskommelse. Detta gör att resan till och från flygplatsen går mycket smidigt.

Söker du andra destinationer och/eller resmål är Skavsta en alternativ flygplats du kan välja. Härifrån når du en mängd internationella resmål, som exempelvis Budapest, Gdansk, Krakow, Bryssel, Düsseldorf, Prag, Katowice, Wien och Milano. På flygplatsen hittar du såväl tax free-shopping som en brett utbud av restauranger och barer. Det kan därför vara bra att vara i god tid till flyget, då du ibland kan behöva parkera en bit ifrån terminalen även med hyrbil. Hyra bil kan du göra av Avis, Budget, Europcar, Hertz, MABI och Sixt.

Behöver du ta dig ännu längre ut i världen kan du köra ytterligare en och en halv timme norrut ifrån Skavsta. Du når då Sveriges största flygplats Arlanda. Härifrån tar du dig i princip till vilken flygplats som helst, både inrikes och utrikes. Arlanda flygplats är som en egen stad i staden, och allt du någonsin kan behöva finns tillgängligt inne på flygplatsen. Här kan du hyra bil av Alamo, Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz, National och Sixt.

Trafik

Trafiksituationen i Linköping är i allmänhet god. Vägarna är i gott skick. Vissa tendenser till bilköer kan uppstå vid klassiska rusningstrafiktider mellan 16:00 och 18:00. Du ska komma ihåg att Linköpings infrastruktur är byggd för att underlätta framfart på cykel i första hand, vilket också märks i stadsbilden. Cyklar har ofta företräde i korsningar, och det gäller att du som bilist är lika uppmärksam på cykelbanan som på vägen.

Den generella hastighetsbegränsningen i innerstan är 50 kilometer i timmen. Motorvägen begränsas till 110 eller 120 kilometer i timmen. Vanliga landsvägar mellan 70 till 90 kilometer i timmen. Värt att tänka på är att Östgötaslätten har ett mycket rikt djurliv, framför allt av rådjur, älg och vildsvin. Det gäller därför att inte bara vara uppmärksam på vad som händer på vägen, utan även i dikeskanten och ute på fälten.

Överlag tar du dig dock med enkelhet fram med bil i området, och risken att drabbas av förseningar är mycket liten. Bilen är också det enklaste, och många gånger billigaste, alternativet för att ta sig runt i närområdet, och på ett smidigt sätt kunna nå allt som denna svenska pärla har att erbjuda. Vad gäller parkering i innerstan så finns det ganska så gott om parkeringar bara till sidan om vägarna, men det bästa alternativet är ofta ett parkeringshus. Avgifterna är låga, och parkeringen sker automatiskt med hjälp av den lokala parkeringsappen LinPark.